Mitől lesz sikeres a vállalati együttműködés egy Nyelviskolával angol céges tanfolyam esetén?

A céges angol tanfolyam bevezetése során az együttműködés sikeréhez elengedhetetlen a keretek világos meghatározása és a hatékony kommunikáció. Továbbá, fontos a nyelviskola szakértelme, a jó ügyfélélmény biztosítása és a jól kidolgozott, átlátható folyamatok megléte, amelyek mind hozzájárulnak a közösen kitűzött célok eléréséhez. De nézzük ezt meg részleteiben!

Az együttműködés minden területen fontos, hiszen a felek kölcsönös erőfeszítésekkel dolgoznak egy közös cél eléréséért. A vállalati angol tanfolyam bevezetésekor is hasonló a helyzet: gyakran nem tudjuk pontosan, milyen kapcsolatot keresünk, csak azt, hogy a korábbi tapasztalataink alapján mit szeretnénk elkerülni.

Mitől romlik el az együttműködés?

Mielőtt megvizsgálnánk, mi áll egy sikeres együttműködés hátterében, nézzük meg, mi az, ami biztosan elrontja a kooperációt! Lehet, hogy már neked is volt rossz tapasztalatod egy képzési programmal vagy más szolgáltatóval. Ebben az esetben biztosan tudsz azonosulni az alábbi problémák némelyikével.

Keretek hiánya

Az egyik legnagyobb problémaforrás, ha úgy vágunk bele egy közös projektbe, hogy nincsenek előre meghatározva a keretek. Mint minden kapcsolatnál, így egy üzleti kapcsolat esetén is fontos előre lefektetni, hogy mit tudunk nyújtani és mit várunk a másik féltől.

Előfordulhat, hogy valami teljesen egyértelmű számunkra, de ha nincs kimondva, nem lehetünk benne biztosak, hogy a másik fél is ugyanúgy gondolkodik. Például gondolhatjuk, hogy a tananyag kidolgozását a nyelviskola végzi, miközben a nyelviskola számára egyértelmű, hogy a vállalat adja a specifikus igényekre szabott tartalmat. Ez annyira alapvető, hogy sokszor el is siklunk felette – akárcsak egy alakuló párkapcsolatban –, és később szinte biztos, hogy konfliktushoz vezet.

Rossz kommunikáció

Ha az első lépést sikeresen megugrottuk, és lefektettük a kereteket, még mindig fennáll a veszély, hogy elbeszélünk egymás mellett. Hiába tiszták az elvárások, ha a menet közben felmerülő kérdéseket és komplikációkat nem kommunikáljuk nyíltan.

Például bárkivel előfordulhat, hogy közbejön egy előre nem várt esemény, ami hátráltatja a munkát. Bármilyen súlyos akadály merül is fel, ha ez nincs kommunikálva, a másik oldal azt feltételezi, hogy minden a legnagyobb rendben van, és az üzletfele szimplán lusta, megbízhatatlan vagy további kellemetlen jelzőkkel illeti. Ez is mérgezi a kapcsolatot, hiszen feszültség gyülemlik fel, amit el lehetett volna kerülni.

Rossz ügyfélélmény

Előfordulhat, hogy a kiválasztott nyelviskola egyszerűen csak rossz abban, hogy kiszolgálja ügyfeleit. Könnyen lehet, hogy jók abban, hogy eladják saját magukat, sőt akár a szakmájukhoz is értenek, ugyanakkor sajnos nem tudnak megbirkózni azzal, hogy magas minőségű szolgáltatást biztosítsanak, nem csak a képzés területén a képzéssel és a céggel járó egyéb adminisztrációs feladatokban.

Ennek hátterében állhat egy egyszeri tévesztés, túlterheltség, a sztenderd folyamatok hiánya, szervezetlenség vagy bármi más. Mindenesetre a rossz ügyfélélmény rányomja a bélyegét az együttműködésre, még akkor is, ha az eredmény jó lett.

Szakértelem hiánya

Mivel az oktatás területe szintén szabályozatlan lehet bizonyos szempontból, és viszonylag alacsony a belépési küszöb – azaz bárki indíthat nyelvtanfolyamokat, akinek van megfelelő tudása és némi erőforrása (lásd, frissen végzett egyetemista) –, nehéz előre meghatározni egy adott szolgáltató hozzáértését.

Ennek következtében gyakran előfordul, hogy egy, a marketingkommunikáció vagy vél ár/érték alapján jónak ítélt és kiválasztott szolgáltatóról menet közben derül ki, hogy nincsen kellően mély tudása a feladat szakszerű elvégzéséhez – ez a „kirakatügynökség” jelenség. Ilyenkor sajnos nincs mit tenni, el kell könyvelni a veszteséget tanulópénznek, és tovább kell állni.

Mitől lesz jó az együttműködés?

Most, hogy sorra vettünk néhány kellemetlen esetet, nézzük meg, mi kell ahhoz, hogy a legnagyobb eséllyel tudjon sikeresen együttműködni egy vállalat és egy nyelviskola az angol tanfolyamok bevezetésében!

Nézőpont kérdése

Fontos, hogy a kiválasztott nyelviskolának legyen egy egyértelmű nézőpontja az együttműködésről és a saját működéséről. Mi az alábbiakat valljuk, és ezeket nyíltan kommunikáljuk leendő és meglévő ügyfeleink felé.

Partneri kapcsolat

Kollégáink szaktudásának és évtizedes tapasztalatának köszönhetően nyelviskolánk teljes mértékben felkészült egy olyan tanfolyam létrehozására, ami érdemben támogatja ügyfelünk fejlődését. Ugyanakkor kooperatívan dolgozunk, és ügyfelünkkel közösen hozzuk létre a legjobb eredményt, ennek megfelelően munkánk során nagy mértékben támaszkodunk ügyfelünk saját területén szerzett tudására és tapasztalataira.

Ügyfélminősítés

Nem titok, hogy a kezdeti megbeszélések során mindkét fél kölcsönösen felméri, hogy a másik megfelelő együttműködő-e számára. Olyan cégekkel tudunk jól együttműködni, akik valódi értéket szeretnének teremteni (a rövid távú profitmaximalizálással szemben), hajlandóak ebbe fektetni, tehát hosszú távon gondolkodnak, és egy szakértőt keresnek (nem pedig végrehajtót).

Nulláról indulunk

Azok a leghatékonyabb együttműködések, amikor tiszta lappal tudunk indulni. A célunk, hogy egy friss személetmódot tegyünk le az asztalra, hiszen ezzel tudunk igazán nagy értéket teremteni. Előfordulhat, hogy egy meglévő képzési anyagon kezdünk el dolgozni, de ezt is annak a reményében tesszük, hogy valami újat tudunk mutatni.

Álláspontunk

Határozott álláspontunk van azt illetően, hogyan érdemes úgy csinálni a dolgokat, hogy a legjobb eredményt érjük el. Vélhetően azért fordulsz hozzánk, mert azt gondolod, értünk az üzleti angol tanfolyamokhoz. Az együttműködés folyamán javaslatot fogunk tenni a legjobb megoldásra, és el fogjuk mondani, ha nem értünk egyet a kéréseddel.

Ügyfélkapcsolat mindenek felett

Sok olyan kritikus pont van, amire előre nem is gondolnál, az együttműködés során azonban általában felmerül. Mi már rengetegszer végigcsináltuk a folyamatunkat a legkülönfélébb ügyfelekkel, így össze tudtuk szedni a legfontosabbakat.

Kapcsolattartás

Minden ügyfelünk mellé dedikált projektmenedzsert társítunk elsődleges kapcsolattartóként. Vele történnek a rendszeres egyeztetések, ő tájékoztat a nyelvtanfolyamok státuszáról, az egyéni diákok fejlődéséről, és neki teheted fel a kérdéseidet is.

Kommunikációs csatornák

Információközlésre elsődlegesen emaileket használunk, mert ezzel nem zökkentünk ki senkit abból, amit csinál, és könnyen visszakövethető. Az emailek segítségével dokumentálhatjuk a megbeszéléseket, követhetjük a feladatok előrehaladását, és biztosíthatjuk, hogy mindenki naprakész információkkal rendelkezzen.

Egyeztetésekre a havi státuszmeetingek szolgálnak, amik online vagy személyesen történnek. Ezek a meetingek rendszerességet és struktúrát adnak az együttműködésnek, lehetőséget biztosítanak az aktuális helyzet megbeszélésére, felmerülő problémák megvitatására és a következő lépések meghatározására. Mindig küldünk róla utólagos emailösszefoglalót, hogy minden résztvevő pontosan tudja, mi hangzott el és milyen feladatok várnak rájuk.

Telefonon ritka esetben fogunk keresni, mivel a tapasztalatunk szerint a telefonhívások megszakíthatják a munka folyamatát és nehezebben visszakövethetőek. Azonban sürgős esetekben elérhetőek vagyunk telefonon is, és mi is értékeljük, ha így teszel.

Az ország legfejlettebb informatikai rendszerével rendelkezünk, ami nem csak a diákok órafoglalását, lemondását és módosítását támogatja, hanem a cégvezetést is folyamatosan megfelelő információkkal látja el. Rendszerünk valós időben frissül, így minden résztvevő naprakész információkhoz juthat a tanfolyamok állapotáról, a diákok haladásáról és az egyéb fontos adatokról. A rendszer automatikus értesítéseket küld, hogy mindenki időben értesüljön a változásokról és határidőkről.

Ezzel együtt szorgalmazzuk a havi egyszeri személyes konzultációt a nyelviskola és a vállalat között. Ezek a személyes találkozók lehetőséget adnak arra, hogy mélyebben megvitassuk az együttműködés menetét, átbeszéljük az esetleges kihívásokat és közösen keressünk megoldásokat. A személyes kapcsolat segít erősíteni a bizalmat és a partnerséget, valamint lehetőséget biztosít a közvetlen visszajelzésekre és ötletcserékre.

Ezek a kommunikációs csatornák biztosítják, hogy minden résztvevő folyamatosan naprakész legyen, a felmerülő problémákat gyorsan és hatékonyan tudjuk kezelni, és az együttműködés gördülékenyen haladjon előre.

Határidők

Mi nagyon szigorúan vesszük a határidőket. Amit megbeszélünk, ahhoz tartjuk magunkat, és ha valami akadályozna ebben, előre szólunk. Ezt várjuk el ügyfeleinktől is.

Módosítások

A módosítások néha szükségesek, de a sok módosítás a határidők és a büdzsé ellensége. Azon vagyunk, hogy minden esetben ezek a folyamatok a lehető leggördülékenyebben menjenek végbe, akár új diákok belépéséről, akár tanfolyamot elhagyó diákokról van szó. Az adminisztráció háttérben követi ezeket a folyamatokat.

Visszajelzések

Két szinten szeretjük kezelni a visszajelzéseket. Egyrészt ösztönözzük a vállalatot, hogy alaposan készítse elő a tanfolyamot, melynek szerves része, hogy a diákok az elvárásaikat vagy visszajelzéseiket első sorban közvetlenül a tanárnak mondják el személyesen. Ez gyorsítja, lerövidíti és hatékonyabbá teszi a kommunikációt. A vezetés csak akkor avatkozik ilyen kérdésekbe, ha a diákok nem elégedettek a tanár általi fejlődéssel, probléma kezeléssel. A második szint a havi nyelviskola-vállalati találkozók, ahol a sok téma között, a megoldatlan problémákról is szó esik.

Titoktartás

Természetes, de mégis fontos kiemelni, hogy minden információt bizalmasan kezelünk. Minden kolléga szerződése tartalmaz egy titoktartási nyilatkozatot, ahogy az ügyfelekkel kötött szerződések is. Ez nem csak papírmunka, hanem valami, amit szigorúan veszünk, hiszen előfordul, hogy azonos iparágból dolgozunk több céggel (egymást követően, nem párhuzamosan).

A folyamat a siker kulcsa

A közös siker egyik alappillére a folyamatunk, amit az elmúlt közel 10 év során alakítottunk ki, és csiszoltunk közel tökéletesre. Ebben a szakaszban részletesen bemutatjuk a három fő lépést: a kutatást, a fehér foltok azonosítását és a specifikációt.

Stratégia

A stratégia célja, hogy minél jobban megértsük a vállalat és a diákok mögöttes érdekeit. Ez az alapja annak, hogy hatékonyan tudjuk kialakítani a képzési programot. Ennek érdekében különböző eszközöket alkalmazunk:

Kutatás

A kutatás során mélyinterjúkat készítünk a vállalat vezetésével, HR vezetésével vagy a vállalat oktatásért felelős személyével, hogy alaposan megértsük az igényeiket és elvárásaikat:

Diákok igényeinek feltárása

Interjúkat készítünk a diákokkal, hogy megtudjuk, milyen szinten vannak, milyen célokat szeretnének elérni, és milyen nehézségekkel szembesülnek az angol nyelv használatában.

Vállalati igények felmérése

Beszélgetünk a cégvezetőkkel és a HR osztállyal, hogy pontosan megértsük, milyen célokat tűztek ki az angol nyelvi képzés kapcsán, és milyen konkrét üzleti eredményeket várnak el a programtól.

Fehér foltok azonosítása

Az interjúk során feltárjuk azokat a nyelvi szempontból fontos hiányosságokat, úgynevezett "fehér foltokat", amelyek akadályozzák a diákok hatékony munkavégzését. Ezek közé tartozik:

Szókincs hiánya: Azon szavak és kifejezések, amelyek ismeretének hiánya akadályozza a diákokat a szakmai és mindennapi kommunikációban.

Magabiztosság a megszólalásban: Az a képesség, hogy a diákok bátran és folyékonyan kommunikáljanak angolul.

Nyelvhelyesség: A grammatikai pontosság, amely szükséges a helyes és professzionális kommunikációhoz.

Hallott szöveg értése: Az a képesség, hogy a diákok megértsék a különböző akcentusokat és beszédtempókat angolul.

Folyékonyság: A beszéd sebessége és természetessége, ami lehetővé teszi a gördülékeny kommunikációt.

Specifikáció

Ha a projekt komplexitása megkívánja, elkészítjük a képzési program részletes specifikációját, amely leírja a program működését és az elvárásokat:

Részletes képzési terv

A specifikáció tartalmazza a képzési tervet, amelyben meghatározzuk, hogy az egyes diákok milyen típusú órákon (egyéni, csoportos, beszédgyakorló) vesznek részt, és ezek milyen gyakorisággal és időtartamban történnek. Ezen kívül meghatározzuk, hogy inkább köznyelvi vagy szakmai fejlesztésre, esetleg szintentartásra vagy mindkettőre van-e szükség.

Személyre szabott oktatási program

Kidolgozzuk a diákokra szabott oktatási programot, amely figyelembe veszi az egyéni preferenciákat és a vállalati oktatási politikát. Ez magában foglalja, hogy a diákok mekkora költségtérítést és munkaidő-kedvezményt kapnak, valamint milyen elvárások vannak velük szemben. Fontos figyelembe venni, hogy a diákok nem akármikor vehetik igénybe az egyes képzési formákat. Itt figyelembe kell venni a vállalat képzési policy-ját, hogy a munkaidőben történő képzéssel kapcsolatban mi a kialakított álláspontja. És csak ennek figyelembevételével lehet elkészíteni a képzési tervet.

Oktatási mátrix

Az oktatási mátrix részletesen bemutatja, hogy az egyes diákok milyen képzési foglalkozásokban vesznek részt, és ezeket hogyan lehet ütemezni a munkaidő és a vállalati követelmények figyelembevételével.

Ezek a lépések biztosítják, hogy alaposan felkészüljünk a képzési program bevezetésére, és minden szükséges információ rendelkezésre álljon a sikeres kivitelezéshez.

Induljon a projekt teljesen kockázatmentesen

Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy képzési modellünk megfelelően illeszkedik a vállalat értékeihez és hogy a diákok számára valódi, pozitív élményt nyújt, lehetőséget kínálunk egy kockázatmentes pilot projekt indítására. Az első hónapban egy 4 fős, azonos szinten lévő pilot csapat számára ingyenesen biztosítjuk a képzést és a teljes adminisztrációs folyamatot. Ennek alapján a vállalat vezetése el tudja dönteni, hogy általunk szállított friss képzési modell beilleszthető-e a vállalati kultúrába, és hogy a diákok számára annyi plusz élményt nyújtott-e, ami a képzés befogadását megerősíti.

Pilot képzés ingyenesen az első hónapban

Az első hónapban egy 4 fős, azonos szinten lévő csapat számára ingyenesen biztosítjuk az oktatást. Ebbe beletartozik a teljes mátrix rendszerünk, azaz az egyéni órák, a csoportos órák és a beszédgyakorló foglalkozások mátrixa minden diák számára, valamint a teljes adminisztrációs folyamat is. Ez a pilot időszak lehetőséget ad arra, hogy a vállalatvezetés és a diákok is megismerjék és kipróbálják a képzési módszereinket.

Döntési lehetőség az első hónap végén

Az ingyenes pilot hónap végén a vállalatvezetésnek lehetősége van dönteni arról, hogy szeretnék-e folytatni a tanfolyamot teljes szélességben. Csak abban az esetben kell ezt az időszakot kifizetni, ha a vállalat vezetése úgy dönt, hogy a tanfolyamot folytatni szeretné. Ez a megközelítés biztosítja, hogy a vállalat semmilyen kockázatot nem vállal a kezdeti szakaszban, és lehetősége van megalapozott döntést hozni a képzés folytatásáról.

Ez a kockázatmentes próbaidőszak biztosítja, hogy mindkét fél számára egyértelmű legyen, milyen értéket nyújt a képzési programunk, és hogy a hosszú távú együttműködés valóban előnyös lesz-e a vállalat számára.

A pénzügyek kezelése

A pénzügyi kérdések az üzleti világ elengedhetetlen részét képezik, így mi erről is nyíltan és egyértelműen kommunikálunk. Fontos, hogy a vállalat mérlegelje a mátrix rendszerben, kizárólag anyanyelvű tanárokkal, mélyinterjúk során közösen létrehozott képzési terv alapján kivitelezett képzés értékét és hatékonyságát, és ennek figyelembevételével döntsön az ár/érték arány alapján.

Érték és hatékonyság mérlegelése

Lehet ugyan, hogy egy diákra eső képzési összeg mondjuk 80.000 Ft, egy versenytárs 30.000 Ft-os ajánlatához képest, de érdemes megfontolni mindazon előnyöket, amelyeket az általunk szállított mátrix rendszer tartalmaz, különös tekintettel:

Gyorsabb fejlődés

A diák harmad annyi idő alatt éri el az azonos szintű fejlesztést, így gyorsabban halad előre a tanulásban.

Kevesebb kieső munkaidő

A diák akár 70%-kal kevesebb időre esik ki a munkából, ami növeli a munkahelyi produktivitást.

Élményalapú oktatás

Élményórák formájában és nem poroszos, nyelvtanalapú száraz oktatásban vesz részt, ami növeli a tanulás élvezetét és hatékonyságát.

Céghez való kötődés erősítése

Az élményalapú órák növelik a céghez való kötődést, ami hosszú távon pozitív hatással van a munkavállalói elégedettségre és lojalitásra.

Gyorsabb hasznosítás

A diák hamarabb megszerzi a hiányos nyelvi készségeket, és ezek birtokában hamarabb tudja hasznosítani a munkája során az újonnan megszerzett képességeket.

Fizetési feltételek

Hónap elején számlázzuk a tárgyhónapot, 8 napos fizetési határidővel. A képzési terv alapján automatikusan számlázunk minden hónapban. Amennyiben óra elmaradás lenne, azok pótlásáról a diákok és a tanár menet közben egyeztet, és ezeket pótolják.

Ez a megközelítés biztosítja, hogy a vállalat semmilyen kockázatot nem vállal a kezdeti szakaszban, és lehetősége van megalapozott döntést hozni a képzés folytatásáról a valós tapasztalatok és eredmények alapján.

Összegzés

A fentiekben részletesen bemutattuk, hogy mi szükséges egy sikeres együttműködéshez a vállalati nyelvi képzések terén. Az együttműködés kulcsa a keretek meghatározása, a hatékony kommunikáció, a jó ügyfélélmény, a szakértelem és a megfelelő folyamatok megléte. Ezek a tényezők együttesen biztosítják, hogy az ügyfél és a nyelviskola elérje a közösen kitűzött célokat.

Fontos megérteni, hogy az együttműködés nem csak az elérni kívánt nyelvi szint eléréséről szól, hanem a vállalat és a nyelviskola közötti kapcsolatról is. A folyamatos, beszédcentrikus képzés biztosítja, hogy a diákok anyanyelvi környezetben tanuljanak, anélkül hogy el kellene hagyniuk Magyarországot. A mátrix rendszerünk különböző elemei – egyéni órák, csoportos órák, beszédgyakorló foglalkozások – együtt biztosítják a kimagasló hatékonyságot.

A rendszeres kommunikáció a vállalat és a nyelviskola között alapvető fontosságú, hogy az igényeknek és elvárásoknak megfelelő képzési programot tudjunk biztosítani. A mélyinterjúk és a személyre szabott oktatási terv alapján kialakított képzés figyelembe veszi a vállalat egyedi igényeit és a diákok egyéni preferenciáit. Ezáltal a diákok gyorsabban fejlődnek, kevesebb időt töltenek távol a munkától, és élményalapú oktatásban részesülnek, ami növeli a munkavállalói elégedettséget és lojalitást.

Az általunk kínált prémium szolgáltatás nem csak az egyéni diákok nyelvi készségeit fejleszti, hanem hosszútávú üzleti kapcsolatokat is épít a diák és azon partnerkapcsolatok között, ahol a közös nyelv az angol. Ez lehetővé teszi, hogy a diákok magabiztosabban és hatékonyabban kommunikáljanak nemzetközi környezetben, ami elősegíti a vállalat nemzetközi sikerét is.

Mindezek együttvéve a piacon elérhető legjobb ár-érték arányt kínálják, hiszen a diákok anyanyelvi környezetben tanulhatnak anélkül, hogy elhagynák hazánkat. Egy igazi prémium szolgáltatás, amely sikeres vállalatok igényeire van szabva, és amely biztosítja a legjobb eredményeket, mérhetőséget és átláthatóságot mind a vállalat, mind a diákok számára.

További bejegyzések

Fehér inges férfi egy kényelmes fotelben, körülötte otthonos berendezés és zöld növények. A Cafe English a leghatékonyabb angol tanulás módszereit alkalmazza.A beszédcentrikus angol tanfolyam alapítója mosolyogva ül egy barna fotelben, lámpa és növények a háttérben. A Cafe English angol nyelvoktatást kínál.

Jelentkezz kötelezettségmentes ingyenes konzultációra!

  • kb. 20 perces konzultáció online vagy személyesen, hogy felmérjük az igényeidet és megfelelő javaslatot tudjunk adni.
  • Célok meghatározása
  • Ideális tanfolyam, optimális mátrix kiválasztása
  • Kérdések tisztázása
jelentkezés
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.