A nyelvtanulók alapvető hibája, hogy folyamatosan fordít az angol és a magyar nyelv között és ez rettenetesen nagy kihívás elé állítja a diákokat. Továbbá egy idő után nagyon fárasztó is tud lenni. Ahhoz, hogy ettől meg tudjunk szabadulni, adok néhány trükköt, függetlenül attól, hogy most milyen szinten vagy.

9 olyan tippet adok, ami abban fog segíteni, hogy úgy tudj gondolkodni, mint egy igazi anyanyelvi angolul beszélő.

Szóval, ha ez érdekes lehet neked, akkor gyere és kövess!

Először is, mi a probléma azzal, hogy mindent lefordítasz az anyanyelvedre, mielőtt angolul válaszolnál? Nos, ha benne vagy egy beszélgetésben vagy egy olyan helyzetben, ahol nagyon gyorsan kell feldolgoznod az információkat, és képesnek lenni arra, hogy gyorsan reagálj a megfelelő időben, akkor tényleg nincs időd lefordítani a hallottakat. Még akkor sem, ha szuper okos vagy, és tudom, hogy az vagy, és már nagyon jól tudsz angolul. Ekkor is sajnos, még mindig időbe fog telni feldolgozni az összes angolul elhangzott információt, majd megérteni és átfordítani az anyanyelvedre. Ezt követően pedig végig gondolnod mindent az anyanyelveden, hogy oké, most is fogok mondani? Végre megszületik a gondolatod magyarul és elkezdesz minden átfordítani angolra. Ez egy csomó felesleges munka az agyadnak, függetlenül attól, hogy milyen félelmetesen intelligens vagy, de biztosan túl sokáig fog tartani és nem fogja vissza adni a válaszod sebessége a természetes oda-vissza beszélgetés élményét. Tehát ha egy magán jeleggű társalgási helyzetben vagy, vagy ha egy munkahelyi megbeszélésen vagy, ha prezentációt tartasz, vagy kérdéseket akarsz feltenni, akkor tényleg tudnod kell angolul gondolkodni.

Fogadj el néhány javaslatot, hogy mielőbb elkezdj angolul gondolkodni.

Először is, kezdjük kicsiben. Megérteni mindent angolul és válaszolni angolul olyan, mint egy nagy étkezés. Egy csomó szókincsre van szükséges, azaz étel analógiával egy csomó ételre, amit meg kell emészteni. Kezdjük azzal, hogy kis falatokat veszünk és alaposan megemésztjük.

Kezdjük tehát a napi kis tevékenységekkel, angolul. Nekem, ami más nyelvtanulásnál nagyon bejött az a kutya sétáltatás közbeni nyelvtanulás.

(1) Ha van kutyád, akkor ezt a tippet szívesen ajánlom. Minden nap elviszem a kutyámat sétálni, vagy néha elmegyünk futni. Általában magyarul beszélek vele, de néha csak azért, hogy összezavarjam, angolul beszélek vele. És ahelyett, hogy azt mondanám neki, hogy  „gyere, menjünk”,  azt mondom, „Come on!”. Szóval ezt te is megteheted. És nap mint nap egyre több utasítást adhatsz angolul a házi kedvencednek. Észre se veszed, de egy idő után szinte az egész kuytasétáltatásnyi időben angolul fogsz beszélni és utasításokat adni.

(2)Ha nincs háziállatod, akkor is van más módja annak, hogy angolul kezdj gondolkodni. Fogadok, hogy van telefonod. Ha van okostelefonod, átállíthatod angolra. Igy aztán bármikor amikor  a telefonodhoz nyúlsz, akkor angol ösztönösen fogod gyakorolni az angol szókincsed, hiszen minden felirat a telefonodon angol lesz. Valószínűleg naponta többször is megnézed a telefonodat így folyamatosan ismételni fogod az egyes angol szavakat. Ha nem is mondod őket ki hangosan, akkor is beépülnek ezek a szavak a mindennapi szókincsedbe.

Látod! Ez is egy jó példa, hogy hogyan tudod átállítani az agyad a mindennapi apró angol tevékenységekkel az angol gondolkodásra.  De hasonlóképpen például a számítógépedet is átállíthatod angolra.

(3) A következő tanácsom, hogy hallgass még több angolt. A jó benne, hogy ez nem fog több idődet elrabolni. Bárhol is tartózkodsz, adj magadnak egy mélyreható angol élményt. Nyisd ki a laptopodat vagy az okostelefonodat, és tölts le néhány angol nyelvű podcastot, vagy hallgass internetes rádiót, vagy játssz le egy angol nyelvű videót a YouTube-on vagy a Netflixen, és ha kiválasztottad, hogy mit is akarsz hallgatni, akkor játszd le a háttérben, miközben más, nem intenzív koncentrációt igénylő munkát végzel. Tökéletes nyelvgyakorlás házimunka vagy rend rakás közben.  Be teheted a kedvenc angol zenéd, mert tök klassz dolog megtanulni a kedvenc dalod angol szövegét.

De mindegy is, hadd folytassam az angol nyelvű gondolkodásra vonatkozó tippekkel.

(4) Menj a dolgok elébe! Tudod, hogy rád fog kerülni hamarosan a sor és beszélned kell. Ekkor alkalmazd a következő praktikát. Próbáld meg kitalálni, hogy a veled vagy a környezetedben lévő angol anyanyelvűek mit fognak mondani a következő pillanatban egy párbeszéd vagy prezentáció során, vagy bármilyen egyéb helyzetben. Használd az élettapasztalatod és próbáld megjósolni, hogy szerinted mit fognak mondani az emberek. Ha ez sikerül, akkor egy lépéssel előrébb vagy, felkészültebb és magabiztosabb leszel. Időt nyersz és fel tudod készíteni az agyadat arra, hogy gyorsabban befogadja majd az elhangzott információt. Meg fogsz lepődni, mert tízből nyolcszor valószínűleg igazad lesz. De azért ne ragaszkodj túlságosan a jóslatodhoz, mert természetesen mások nem ismerik azt a forgatókönyvet, ami a fejedben zajlik. Szóval készülj fel arra is, hogy az emberek szája mást fog mondani. Pusztán azáltal, hogy elemzed a fejedben a különböző lehetőségeket és összegyűjtesz néhány lehetséges kimenetelt, azaz van elképzelésed arról, hogy szerinted mi fog történni, sokkal magabiztosabbnak fogod érezni magad, és ami a lényeg, sokkal gyorsabban fogod tudni feldolgozni az elhangzott információt. Az egész folyamat során te magad is angolul fogsz gondolkodni, mert már akkor is angolul gondolkodsz, amikor igyekszel kitalálni, hogy mi fog történni a következő pillanatban egy beszélgetésben.

(5) Hagyd abba a  kizárólag fordításokon keresztüli angol tanulást. Különösen, ha már végeztél a kezdő angol szinttel. Asszociációkon és személyes élményeken, tapasztalatokon keresztül folytasd a tanulást. Járj nyitott szemmel és fülekkel. Az egyes angol szavakat nem a szótári formájában kell megjegyezned, hanem valamilyen összefüggésben, valamihez vagy valakihez kapcsolva. Zene, film vagy könyvrészletek sokat segíthetnek. Az egyes szavak önmagukban ritkán adják vissza a valós tartalmat. Sokkal inkább függ a szavak jelentése az előtte és az utána álló szavaktól azaz a kontextustól.

(6) a fenti tippet követve, ha lehet ne használj többé kétnyelvű szótárat. A kétnyelvű szótár, amiben angol és magyar nyelv is van, a legjobb felhasználási módja, ha kávés alátétként használod a jövőben, hogy a csészéd véletlenül se hagyjon egy csúnya és maradandó foltot az asztalodon. Ha továbbra is a kétnyelvű szótárt használod angol szókincs tanulására, akkor folyamatosan a fordítást fogod gyakorolni. Szóval használd ezt a dolgot alátétnek vagy bármi másnak, és használj inkább egynyelvű szótárt.  Az egynyelvű szótár azt jelenti, hogy csak egy nyelv lesz benne, azaz csak angol nyelv. Ne félj tőle. Egyszerű, néhány száz szóval magyarázza el a legismeretlenebb angol szót is. Tégy egy próbát és meglátod, hogy a szókincsed exponenciálisan fog bővülni.

(7) Az új csodafegyvered az angol címkék lesznek. Ezt csinálhatod fejben vagy fizikai címkékkel is. Nagyon egyszerű, szuper gyors és könnyű kivitelezni, s nem kerül semmibe. A környezetedben lévő tárgyakat címkézd fel. Írd a szavakat pici öntapadós papírokra és ragaszd fel azokat a környezetedben lévő tárgyakra. Például, ha látsz egy hűtőgépet, akkor ragassz rá egy címkét, hogy „Fridge”. És igy tovább. Nagyon gyorsan fog a szókincsed bővülni. A szabadban virtuálisan is folytathatod. Ha kimész a parkba, akkor helyezz el címkéket a gondolatodban. Nézz a tárgyra, mondjuk a fára és tegyél rá egy „tree” címkét. Majd folytasd. Akár 1000 szó is könnyen megjegyezhető ezzel a módszerrel.

(8), Beszélj magadban angolul! Ha ráveszed magad arra, hogy hangosan beszélj magadban, magaddal, azzal rengeteg jót teszel. Nem csak gyakorolni fogod a kiejtésed, a beszéded, a szókincsed, a folyékonyságod, de fejleszted az angolul gondolkodás készségedet is.

Szóval, milyen dolgokat kellene mondanod, amikor hangosan beszélsz magadban angolul, és mikor kellene ezt csinálnod? Nos, először is, azt javaslom, hogy ezt a saját otthonodban csináld, és nem különösen a munkatársaid körül, vagy olyan emberek között, akik azt gondolnák, hogy megőrültél.

Mit mondanál magadnak? Nos, feltehetsz magadnak különböző kérdéseket. Például, ha azon gondolkodsz, hogy mit fogsz ebédelni? Akkor találd ki és mond ki hangosan: " What am I going to eat today?. Nem baj, ha hibázol miközben hangosan beszélsz magadhoz. Nem gond, ha a nyelvtanod nem tökéletes, ha a kiejtésed nem tökéletes. Mert a lényeg, nem az, hogy tökéletes légy. A lényeg az, hogy kifejleszd magadban azt a szokást, hogy angolul gondolkodsz és hangosan beszélsz. Közben pedig érdemes jegyezteleni. Felírni azokat a gondolatokat, mondatokat, amikben nem vagy biztos.  Aztán később megkérdezhetsz valakit a barátaid közül vagy a tanárodat, hogy hogyan is kellett volna helyesen mondani.

Ha szeretsz énekelni, akkor egy másik hatékony mód arra, hogy hangosan beszélj egy-egy ének megtanulása. Nem kell, hogy jó hangod legyen. Hisz közben úgysem hall senki. Szóval ez ne tartson vissza. A tudat hajtson, hogy legalább, hogy jó úton haladsz és tudod, hogy ha egyre többet gyakorlod a hangos beszéded, akkor határozottabb és folyékonyabb leszel.

(9), Légy a saját mentorod. Tudod! Motiváció nélkül nem megy semmi. Csald elő a motivációdat egy kis mantrával vagy mottóval, vagy valami olyan kifejezéssel, ami automatikusan elindítja benned a robotpilótát.

Ilyen lehet például: I am improving my English every day!

Fontos, hogy minden érzelmet adj bele. Hangosan, erőteljesen!  Nagyon, nagyon fontos, még ha őrültnek is nézel ki, nem számít. Ez sokat segít. Jó kedvet csinál és energiát ad, hogy javítani tudd a nyelvi készségeidet.

(10) Végül, az utolsó tippem, hogy tarts be a fokozatosságot. Nem kell, hogy egész nap csak angolul gondolkozz. Elegendő, ha kezdetben csak néhány percet töltesz azzal, hogy angolul gondolkodsz. Szóval ne erőltesd meg magad. Kezdj 30 másodperccel. Biztos vagyok benne, ez könnyen fog sikerülni. Esetleg beállíthatnál egy emlékeztetőt a telefonodon, ami minden reggel 9-kor jelez és indulhat is a 30 másodperces angolul gondolkodás gyakorlata. Mindegy, hogy mire gondolsz, egyszerű dolog vagy butaság, csak az a lényeg, hogy tartsd be ezt a gyakorlatot. Ez a legjobb, amit tehetsz. Az számít, hogy kezd el és hogy légy következetes. Szóval csináld minden nap és fokozatosan növeld az angolul gondolkodás idejét s meglátod, hogy egy rövid idő után már képes leszel akár egész nap angolul gondolkodni.

Ha tetszettek ezek a tippek akkor oszd meg ezt a cikket a barátaiddal, akik szintén angolul tanulnak, vagy a barátaiddal, akik más nyelveket tanulnak, mert ezek a tippek minden nyelvre érvényesek.

Nagyon köszönöm, hogy végig olvastad a cikkem.

További bejegyzések

Jelentkezz kötelezettségmentes ingyenes konzultációra!

  • kb. 20 perces konzultáció online vagy személyesen, hogy felmérjük az igényeidet és megfelelő javaslatot tudjunk adni.
  • Célok meghatározása
  • Ideális tanfolyam, optimális mátrix kiválasztása
  • Kérdések tisztázása
jelentkezés
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.